Meidän tarina

- Risto Martikainen

Kuusi yksityishenkilöä Antti Ahosen johdolla perustivat Tampereella 23.6.1981 Viesti-Offset Oy -nimisen osakeyhtiön, jonka toiminta alkoi 1.7.1981. Kyseessä oli yksi kolmen yhtiön ryppäästä, jotka kaikki toimivat maatilatarvikkeiden markkinoinnin ja myynnin parissa. Yksi möi, toinen huolehti osoitteista ja postituksesta maatilojen viestintää varten.

Viesti-Offsetin tehtäväksi jäi tehdä yhtiöryppään sisäisten lomakkeiden ohella monistetyyppisiä painotuotteita maatiloille toimitettavaksi. Koneet ja laitteet olivat tarkoitukseensa sopien varsin yksinkertaisia, vaikka ulkopuolisiakin palveltiin, koska kapasiteettia oli käytettävissä.

Aluksi toimintaa oli useammassa pisteessä Tullin teollisuusalueella, mutta jo vuonna 1983 yritys muutti uusiin katutason vuokratiloihin osoitteessa Kalevantie 1. Vuoden 1983 lopulla Antti Ahonen siirtyi päätoimiseksi hallituksen puheenjohtajaksi ja toimitusjohtajaksi nimitettiin ekonomi Esko Pusa.

Uusi pääomistaja
ja lomaketuotanto

Uusi pääomistaja
ja lomake-tuotanto

Vuonna 1987 yhtiössä tapahtui merkittävä käänne dipl.ins. Risto Martikaisen tullessa pääosakkaaksi. Hän oli aiemmin ollut parikymmentä vuotta Aamulehden kaupallisen kirjapainon, Tamprintin, erilaisissa tehtävissä, mutta siirtyi nyt yrittäjäksi. Mukanaan hän toi entiseen yhtiöönsä kuuluneen lomakkeisiin erikoistuneen Paragon-yhtiön kanssa tehdyn Taylorix-kokonaisuuden.

Kyseessä oli käsikirjanpidon Taylorix-nimellä tehtyjen lomakkeiden valtakunnallisen valmistus- ja myyntisopimuksen yksinoikeudella. Tämän ansiosta yhtiössä alkoi Risto Martikaisen johdolla voimakas liiketoiminnan kasvu ja tuotannon uudistaminen lomaketoimintojen tullessa pääasiaksi. Tarvittiin myös uudet toimitilat, jotka saatiin vuokraamalla samassa korttelissa sijainnut halli. Taylorix-tuotteita toimitettiin pääasiassa postipaketteina ympäri maata, niitä saattoi lähteä jopa yli 100 kpl päivässä.

Toiminta jatkoi kasvuaan lähinnä muun lomaketoiminnan ansiosta, kun Taylorix odotetusti alkoi hiipua kirjanpidon automatisoituessa. Yhtiön nimeksi muutettiin vuonna 1989 Viestipaino Oy, mikä nimi aiemmin oli ollut aputoiminimenä, mutta jonka avulla toimintaa pääasiassa oli alusta alkaen harjoitettu. Uudesta nimestä jouduttiin käräjöimäänkin, kun helsinkiläinen Vientipaino Oy piti sitä liikaa samankaltaisena. Oikeus päätti, että Viestipaino saa pitää nimensä.

Kesällä 1990 toteutettiin yhtiön historian suurin investointi hankkimalla Saksasta käytetty 5-väriyksikköinen ketjulomakerotaatio. Yhtiössä oli jo aiemmin aloitettu ketjulomaketuotanto, mitä nyt tehostettiin. Tämä olikin hyvä ratkaisu, koska ketjulomakkeita käytettiin paljon, lähes joka yrityksessä raksutti traktorivetoinen printteri. Ketjulomakkeen tekijöitä sen sijaan oli vain kymmenkunta koko Suomessa, ja Pirkanmaalla Viestipaino oli ainoa. Valitettavasti investoinnin ajoitus oli huono. Laman alkaessa lomakkeidenkin kysyntä laski, lisäksi koneiden hankintaan käytettyjen valuuttalainojen pääoma ja korot nousivat huimaavasti.

Vientiä ja tekniikkaa

Merkittävä käänne Viestipainon historiassa oli pienimuotoisen viennin aloittaminen vuonna 1994. Kirjapainot Suomessa eivät perinteisesti ole juuri toimineet vientimarkkinoilla, mutta Viestipaino sai pieniä määriä tuotteitaan kaupaksi Pohjoismaiden lisäksi mm. Venäjälle, Baltiaan ja Itävaltaan.

Teknisellä puolella alkoi merkittävä kehitys digitaalisen painamisen tullessa kuvioihin helpottamaan etenkin pienten painosten valmistusta kohtuullisilla kustannuksilla ja toimitusajoilla. Viestipainoon ensimmäinen Xerox-merkkinen digitaalipainokone hankittiin vuonna 2002, ja nykyinen Canon-lasertulostin on jo neljäs laatuaan.

Toiminta jatkui vaihtelevalla menestyksellä, kunnes vuonna 2004 tuli merkittävä muutos, kun rakennus, missä toimitilat sijaitsivat, purettiin Yliopiston kirjaston uudisrakennuksen tieltä, ja paino joutui muuttamaan. Onneksi yritys löysi erittäin hyvät ja sopivat tilat hallista Messukylässä vuokraisännänkin pysyessä entisenä. Näissä tiloissa toimitaan nykyäänkin yrittäen edelleen pysyä teknisen ja muun kehityksen mukana toteuttamalla investointeja ja muita kehitystoimenpiteitä taloudellisten resurssien puitteissa. Viestipaino on viime vuosina pyrkinyt luomaan laajan ja luotettavan yhteistyöverkoston palvellakseen asiakkaita mahdollisimman monipuolisesti heidän erilaisissa painotyötarpeissaan.

Henkilöistä

Vuonna 2007 tapahtui omistajakunnassa merkittävä muutos.

Uudeksi osakkaaksi tuli Heikki Seppälä, Seppälän Koulukuvien perustaja. Hänen panoksensa Viestipainon kehitykselle sekä taloudellisesti että henkisesti on ollut ratkaisevan tärkeä.

Viestipainoa voidaan kutsua selväksi perheyhtiöksi. Sen palveluksessa ovat olleet Risto Martikaisen tytär ja vävy, vaimo Kirsti (osaomistaja, rahoittaja ja työntekijä) sekä Kirstin tytär ja vävy. Tyypillisiä ovat olleet myös muun henkilökunnan pitkäaikaiset työsuhteet, eikä ikärasismistakaan ole mitään tietoa henkilökunnan keski-iän ollessa nykyisin 60 vuoden tienoilla.

Viime vuosina on hankaluutena ollut pandemia, aiheuttaen jälleen kerran painotuotteiden kysynnän laskua, eivätkä varsin vaatimattomat tuetkaan ole olleet suuremmaksi avuksi. Tämän ja muiden tulevaisuuden haasteiden kimppuun on lähtenyt Risto Martikaisen tyttären tytär Anna Lievonen, joka on toiminut yhtiön toimitusjohtajana keväästä 2022 lähtien

Uusi aika

Anna Lievonen aloitti 2018 Viestipainon myyntisihteerinä. Tästä alkoi viestipainon uusi aika. Vuonna 2022 Anna siirtyi isoisänsä jatkajaksi asettuessaan toimitusjohtajaksi. 

Anna on lähtenyt uudistamaan yritystä rohkein ja varmoin ottein. Vuonna 2024 sekä offset- että digipainotuotteita tarjoava yritys työllistää yhteensä neljä työntekijää!

Arvomme

Pitkäjänteinen, luotettava ja ympäristöä kunnioittava toiminta.

Vastuulliset
yhteistyökumppanit.

Toiminnan avoimuus, pitkäaikaiset asiakassuhteet.

Noutolaatikko 24h

Noutolaatikko sijaitsee päätyoven vieressä.

Lukon koodin saa tarvittaessa meiltä puhelimitse 044 3569440

tai sähköpostilla viestipaino@viestipaino.fi